Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Scoala publica naste "monstrii" PDF Imprimare Email
Polemici
Scris de Ninel Ganea   
Luni, 04 Iulie 2011 10:39

 

In urma cu ceva timp ma intrebam frecvent de ce intr-o lume atat de “libera” si “nonconformista”, cum se presupune ca este cea in care traim, oamenii ajung “by and large” sa vorbeasca, se se comporte si sa gandeasca absolut la fel. In principiu nu mai exista comunism, se tiparesc foarte multe carti, accesul la internet e foarte usor, dar lipsesc caracterele si indivizii cu trasaturi sufletesti puternice. Exista mici diferente fara doar si poate, insa ele sunt de tipul celor cu care se mandesc, de pilda, rockerii in comparatie cu rapperii, adica mici idiosincrazii persoanele ce au scopul, in principal, de a inlocui personalitatea.

In fine, raspunsul l-am aflat prin mijloace nu foarte complicate  si are de-a face cu sistemul de educatie publica din Romania si de aiurea.

 

Rezultatele de la recent incheiatul BAC consfintesc, desi o asemenea demonstratie nu era necesara decat pentru firile ultapozitiviste, falimentul sistemului public, nu doar al unei metode sau al unor oameni.

 

Faptul ca mai putin de jumatate dintre cei care au dat examenul au reusit sa-l treaca spune foarte multe, desi nu chiar totul. Adica lumea se va lamenta, vor aparea noi reforme, noi vinovati, noi strategii, dar nimic esential nu se va schimba. Si asta pentru ca in educatia moderna, imbratisata pana la sufocare de autoritatile din Romania, exista mai multe presupozitii antropologice eronate, iar educatia are de-a face cu ideea de om.

Obligativitatea scolii reprezinta de departe problema numarul unu a invatamantului. Parintii sunt fortati sa isi doneze copii unui sistem carceral, fie ca vor, fie ca nu vor, fara nicio posibilitate reala de a influenta lucrurile, deoarece singura posibilitate care conteaza este libertatea de a refuza oferta scolii publice. Ori asa ceva este imposibil. La fel ca si in cazul impozitelor statul face oferte de nerefuzat.

Problema nu e de ieri, de azi, iar diferenta fata de sistemul traditional de invatamant reiese din urmatorul citat:

“Exista deja planuri pentru a inlocui comunitatea, biserica, familia, cu propaganda, educatia si mass media... Statul odata ce scapa de Biserica, ajunge la Scoala... Oamenii sunt doar mici ghemotoace de plastic facute din coca umana”. Cuvintele ce dovedesc o capacitate de anticipatie extraordinara ii apartin lui Edward Ross (profesor la Indiana, Cornell si Stanford Univeristy, si mare admirator al comunismului rus), un important sociolog american de la inceputul secolului trecut. Ele reflecta in forma concentrata caracterul fundamental totalitar si antiuman al sistemului de invatamant modern.

In aceasta filozofie, oamenii sunt doar niste tabula rasa (presupozitie care se intalneste in mai toate ideile modernitatii) pe care fiecare educator va inscrie programa dictata de puternicii zilei, indiferent de conturul lor.

“Conspirativ sau nu, intenţionat sau nu – logica, filosofia şi rezultatele învăţământului de masă indică faptul că acesta rămâne unul ideologizat şi ideologizant. Idealurile sociale şi politice ale vremii ajung într-o formă standardizată şi necritică pe băncile învăţământului de masă, fie că este vorba de idealul naţionalist, de valorile euro-atlantice sau de corectitudinea politică” scrie intr-un excelent eseu despre educatie Ionela Baltatescu.

O a doua idee eronata a modernitatii pedagogice este credinta ca toti oamenii sunt capabili din punct de vedere intelectual sa primeasca o educatie scolara. Desi asa ceva este complet impotriva bunului simt si a experientei istorice. De pilda majoritatea oamenilor, chiar si dupa ani de facultate, nu sunt in stare sa citeasca un text. Si aici nu ma refer la simpla lectura prin care cineva pur si simplu rosteste cuvintele insirate intr-o carte, ci la receptarea si la discutarea critica a ideilor. Unul din cei care a realizat ca nu stie sa citeasca este filozoful Mortimer Adler, care ulterior a scris si o carte pe aceasta tema. Cititul poate parea la prima vedere o treba foarte usoara, dar in realitate presupune multe abilitati, unele dobandite, altele innascute, dintre care cea mai importanta  e cred imaginatia morala. Prin ignorarea acestui fapt milioane de copii sunt chinuiti sa memoreze ceva ce nu vor putea invata niciodata

“Reading, and rigorous discussion of that reading in a way that obliges you to formulate a position and support it against objections, is an operational definition of education in its most fundamental civilized sense. No one can do this very well without learning ways of paying attention: from knowledge of diction and syntax, figures of speech, etymology, and so on, to a sharp ability to separate the primary from the subordinate, understand allusion, master a range of modes of presentation, test truth, and penetrate beyond the obvious to the profound messages of text.”, scria John Taylor Gatto in “The Underground History of American Education”.

In filozofia noastra democratica presupunem ca toti oamenii se nasc egali, or nimic nu e mai fals. Ei au abilitati, interese si capacitati diferite. Singura egalitate ce ar trebui sa existe este in fata legii. In schimb, rolul scolii moderne este doar acela de a nivela total aceste diferente innascute cu scopul manifest a produce uniformizare sociala.

“O societate poate fi complet transformata in aproximativ 15 ani, perioada de timp necesara pentru a inculca o nou cultura intr-o generatie de tineri”, se arata in “The Proper Study of Mankind” (1948), un document finantat de Carnegie Corporation of New York.

Revenind la problema BAC-ului local nu e greu de imaginat care vor fi solutiile adoptate pentru depasirea acestei probleme: mai multa birocratie, mai multi bani cheltuiti, mai multe ingerinte in preferintele si valorile individuale. Din pacate singura salvare, legalizarea homeschoolingului, desfiintarea obligativitatii scolii publice si reintoarcerea pe baze voluntare la un tip de educatie clasica nici macar nu vor fi luate in discutie.  Sistemul de instructie publica e falimentar producand analfabeti pe banda rulanta, dar problema principala nu consta in lipsa de educatie a adolescentilor, ci in faptul ca ei nu mai arata a oameni.

“We shall not try to make these people or any of their children into philosophers or men of learning or men of science. We have not to raise up from among them authors, educators, poets or men of letters. We shall not search for embryo great artists, painters, musicians, nor lawyers, doctors, preachers, politicians, statesmen, of whom we have ample supply. The task we set before ourselves is very simple...we will organize children...and teach them to do in a perfect way the things their fathers and mothers are doing in an imperfect way” (una dintre misiunile General Education Board al Rockfeller Foundation asa cum apare intr-un document din anul 1906 )

 

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner