Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Seminar. Vieți exemplare ale secolului XX - O scurtă introducere în problemele veacului PDF Imprimare Email
Scris de Ninel Ganea   
Miercuri, 20 Ianuarie 2016 16:50

FB_finalSeminarul își propune să deschidă o discuție asupra câtorva figuri mai puțin cunoscute ale secolului XX și a problemelor ideologice pe care au încercat să le combată. Firul comun care strânge la un loc biografiile prezentate este o curățenie interioară a personajelor și un angajament intelectual dar, mai ales, personal, consistent pentru o ordine naturală. De asemenea, cu o singură excepție, toate figurile analizate în cadrul seminarului se revendică firesc din tradiția creștină.

Obiectivul, doar într-o oarecare măsură secundar, al întâlnirilor îl constituie redescoperirea unor modele de viață, desprinse dintr-o epocă lovită puternic de relativism, decadență și inginerie socială. Din acest punct de vedere, demersul se aseamănă unor “exerciții de admirație”, unde vor fi amintite, totuși, cu reverența și distanța cuvenite, inevitabile erori intelectuale sau, acolo unde e cazul, scăderi omenești.

Seminarul se adresează tuturor celor care au o căutare în direcția cea bună, celor nemulțumiți de scrierea contemporană a istoriei, celor care au pasiunea ideilor, sau celor care, pur și simplu, vor să-și completeze cultura generală. Drept urmare, nu sunt necesare criterii formale pentru participare, dar familiaritatea cu ideile politice tradiționale, cunoașterea unui autor clasic și, nu în ultimul rând, buna cuviință sunt întotdeauna binevenite.

Temele întâlnirilor:

De la Viețile Sfinților la Viețile Intelectualilor

Piotr Stolîpin și problema Revoluției

Ludwig von Mises, împotriva socialismului

Richard Weaver și desprinderea de liberalism

T.S. Eliot, tradiția și talentul individual

Sf. Ioan Maximovici, monarhismul creștin

Draja Mihailovici și “trădarea aliaților”

Părintele Dumitru Stăniloae, intelectualul ortodox

Cum se desfășoară întâlnirile?

Întâlnirile vor fi compuse dintr-o prezentare, urmată de o sesiune de întrebări și o discuție pe marginea unui scurt text adiacent prezentării, care va fi distribuit participanților.

Lector: Ninel Ganea

Data începerii: 16.02.2016 (marți, orele 18.30)

Număr întâlniri: 8

Frecvență: 3 seminarii pe luna

Durată: cca 2h/întâlnire

Locație: Sediul ILvM-R și al Academiei Private – Calea Călărașilor 161, et. 2, cam. 26, sector 2, București.

Preț: 40 RON / întâlnire. Preț redus pentru studenți, elevi – 20 RON / întâlnire. Plata se face electronic sau cash – lunar, în funcție de numărul de întâlniri planificate în luna respectivă.

Număr participanți: maxim 15 cursanți.

Înscriere: pe adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

 

Share/Save/Bookmark
  Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner