Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

"Thrive", martienii libertarieni New Age PDF Imprimare Email
Critica de film
Scris de Ninel Ganea   
Duminică, 05 August 2012 18:37

ThriveMovie1Ultimul racnet in materie de documentare conspirationiste il reprezinta “Thrive”, realizat de Foster Gamble, unul din urmasii familiei care detine imperiul bunurilor de consum Procter&Gamble. Pelicula se vrea a fi o replica “de dreapta” la “Zeitgeist”, desi cred ca, in final, cele doua au suficient de multe probleme in comun.

Filmul reia majoritatatea temelor discutate in productii similare si le pune intr-o perspectiva asumat libertariana, prin citarea elogioasa a lui Ludwig von Mises, intr-un context altfel bizar. In alt loc, autorul isi explica filozofia politica prin influenta ideilor lui Lew Rockwell, Hans Hoppe, Carl Menger, Murray Rothbard, etc. Ce-i drept, nu este o lista de autori pe care sa o intalnesti foarte des in motivarea unui film politic. Documentarul prezinta sumar, dar destul de convingator, procesul de monopolizare a banilor, educatiei, medicinei si mass media de catre cateva familii anglo-saxone foarte influente, indicand, in acelasi timp, directia spre care se indreapta ideea de globalizare. Nu sunt neaparat lucruri noi, insa impachetarea este relativ reusita, comparativ cu alte filme de gen, realizate cu bugete nesemnificative. In consecinta, nu surprinde receptia favorabila intampinata de “Thrive” pe multe bloguri si siteuri liberale respectabile.

Cu toate acestea, filmul are probleme serioase, identificabile mai ales in prima parte, unde autorul isi prezinta viziunea mai profunda asupra lumii. Pe scurt si oricat de straniu ar suna, ideea ar fi ca traim intr-un univers populat de alte civilizatii mai avansate, care ne pot oferi, asa cum au facut-o in trecut, secretul energiei din nimic, suprimat de mai marii zilei. Cu ajutorul acestui “cadou”, pe care mai multi cercetatori l-au descoperit deja, oamenii ar putea depasi majoritatea problemelor (saracie, poluare, etc), si ar reusi sa “prospere”. Doar daca ar fi lasati de familiile de bancheri. Spre finalul filmului, perspectiva New Age se intregeste.

O alta (?) cale de iesire din criza actuala pare a fi evolutia constiintei. “Omenirea se afla acum intr-o faza foarte interesanta, in care ne deplasam de la competitia ostila, agresiva, care se afla in natura speciilor tinere, catre un mod mai matur de colaborare si cooperare” (Elisabeth Sahtoruis, citata in film). Trebuie doar sa constientizam trecerea la o noua etapa spirituala pentru a scapa de toate problemele noastre. “We live on this particular planet in a vast cosmos, but our consciousness is connected to the entire rest of the universe. To the degree to which people open up to that their consciousness expands, their identity expands and they begin to access inner guidance, whether it's from cosmic consciousness or higher-level beings or whatever” (Foster Gamble).

Antropologia expusa in “Thrive” ignora orice idee de pacat ancestral sau experienta istorica relevanta a omenirii. Potrivit lui Gamble, prosperitatea inteleasa in sens material, va aduce dupa sine eliminarea tuturor neajunsurilor. De ce ar rezolva confortul problemele noastre nu aflam, dar ceea ce stim din mai toate traditiile morale este ca afluenta reprezinta un balast considerabil in drumul spre fericire si liniste interioara. Iar drumul este de obicei invers. Mai mult, ce ramane nerezolvat prin prosperitate, se repara prin sedinte de autoanaliza. Gaseste-ti calea, cauta-ti eul, primeste energia libera si…. hop ai ajuns in paradisul terestru, “asa cum meriti”. In dulcele stil New Age, filmul nu-si pune pentru o clipa problema raului, si asta pentru ca fiecare individ reprezinta o scanteie de divinitate si are o cale unica de urmat. Nu exista criterii de identificare a binelui si a raului, nu exista traditie, exista doar cate un guru foarte prosper ca, de exemplu, Deepak Chopra…Apoi, cand Gamble ne indeamna sa ascultam de “constiinta cosmica” sau de “fiinte superioare” nu pare sa realizeze ca acele fiinte pot fi pur si simplu demonice, asa cum arata de nenumarate ori traditia ortodoxa.

In fine, ceea ce eu nu inteleg este de ce familiile de bancheri nu ating acel nivel spiritual superior, pe care il poate accesa orice individ pentru a deveni cu adevarat fericit si bun, din moment ce evolutia spirituala functioneaza oricum, indiferent de dorintele si intentiile indivizilor.

Tot acest ghiveci ideologic ar putea fi respins din capul locului ca fiind produsul unor minti dezechilbrate, daca nu ar fi coincidenta foarte mare dintre solutiile propuse si problemele indicate in film.

De pilda, problema extraterestrilor si-a capatat o respectabilitate nemeritata, mai ales dupa ce numeroase figuri mainstream au adus subiectul pe agenda zilei. Doar in ultimul an, Paul Krugman, laureat Nobel pentru economie, a sustinut ideea unui razboi cu ET pentru a depasi criza, Stephen Hawking, celebrul fizician britanic, nu are indoieli ca martienii exista si vor jefui planeta, iar aproape toate marile retele de televiziune au difuzat “un studiu” NASA care anunta o invazie din spatiu pentru a proteja natura de oameni. Pentru a intelege chestiunea, un bun inceput il reprezinta ideea lui John Dewey, arhitectul sistemului de educatie american, potrivit caruia “cea mai sigura cale de a uni natiunilor globului ar fi printr-un atac venit de pe alta planeta”.

De asemenea, ar mai trebui avut in vedere ca literatura consacrata subiectului a fost puternic impulsionata de sponsorizarile si interesul manifestat de Laurance Rockefeller, tocmai unul din suspectii de serviciu prezentati in “Thrive”. Departe de a reprezenta salvarea, martienii sunt, de la H.G. Wells incoace, prototipul standard de “amenintare globala” ce necesita un “raspuns global”. “Stiintifico-fantasticul a dat imaginile, evolutionismul a produs filozofia, tehnologia “erei spatiale” a oferit plauzibilitate unor astfel de intalniri” (Pr. Seraphim Rose).Si as mai adauga ca Holywoodul, prin filme ca “Independence Day”, “War of the Worlds”, “Prometheus” si multe altele, a contribuit la programarea predictiva.

Cat priveste divagatiile New Age, ele sunt legate in principal de crearea la nivel global a unei religii ecumenice, in special prin intermediul Natiunilor Unite. “The histories and symbols that served our fathers encumber and divide us. Sacraments and rituals harbor disputes and waste our scanty emotions.... The modernization of the religious impulse leads us straight to the effort for the establishment of the world state as a duty”. (H.G. Wells - The Open Conspiracy). Dag Hammarskjold, fostul secretar al ONU si laureat Nobel pentru Pace, a transformat, in 1957, capela crestina din interiorul institutiei intr-o camera de meditatie, in mijlocul careia se afla un bloc de fier luminat de “Intelepciunea Divina”. Oricat de ridicol ar suna, Kofi Anan, secretarul general al ONU, s-a casatorit in respectiva camera, Papa Paul al VI si fostul secretar U Thant au petrecut mai multe ore de conversatii acolo, iar gurul indian Sri Chimnoi a tinut sedinte de meditatii pe muzica hindusa de doua ori pe saptamana, pentru mai bine de 30 de ani. “Inima mea imi spune ca Natiunile Unite au o misiune divina. Sufletul meu imi spune ca aceasta misiune va fi transferata intr-o Realitate Suprema. ONU astazi simte Adevarul, Lumina si Placerea in inima sa iubitoare” (Sri Chimnoy).

Tot de ONU si programul sau globalist/ecumenist se leaga si numele lui Alice Bailey, cea care i-a urmat lui Annie Besant la conducerea miscarii teozofice. Editura lansata de ea s-a numit “Lucifer Publishing Company”, dar controversele starnite au determinat-o sa schimbe numele in Lucis Trust, o organizatie umbrela pentru ONG-uri precum World Goodwill, Lucis Publishing, Lucis Productions, si custode al Camerei de Meditatie de la ONU. De asemenea, World Goodwill este prezenta, la Geneva si New York, la toate informarile, fiind acceptata ca organizatie non-guvernamentala veritabila.

In rezumat, as spune ca “Thrive” pacatuieste cel putin prin ignorarea conexiunilor dintre miscarea New Age si programul globalist incriminat in film. Nu e o intamplare ca mai toti adeptii curentului au fost socialisti declarati. La o lectura mai profunda “Thrive” se bazeaza pe niste presupozitii antropologice pur si simplu fantasmagorice, dar foarte periculoase la nivel personal si social. Ca speculatie, as trimite la o lucrare a lui Cass Sunstein, fostul tar al informatiei din administratia Obama si profesor la Harvard, cel care sustinea infiltrarea grupurilor care disemineaza teorii ale conspiratiei pentru a le contracara efectele.

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner