Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Inainte spre Leviathanul european PDF Imprimare Email
Economie
Scris de Ninel Ganea   
Vineri, 09 Decembrie 2011 10:38

200px-Leviathan_grLa sfarsitul saptamanii are loc celebrul summit UE, asa ca am rasfoit un pic niste texte autohtone la zi pentru a vedea cum stam cu opinia publica. Si nu am fost surprins sa vad ca toate parerile merg intr-un singur sens: centralizare si inflatie, in pofida recordului mizerabil al proiectului euro. Exista si o exceptie dar, sentimental vorbind, ea nu conteaza.

Citez din cateva contributii legate de criza europeana publicate pe hotnews.ro:

 “O uniune monetara nu se poate rezuma la reguli fiscale si penalizari, fie ele constitutionalizate; ea presupune o trezorerie comuna, ceea ce implica si un buget comun, care sa stea in spatele unor emisiuni de eurobligatiuni. Opozitia vehementa a unora la existenta eurobondurilor, a unei trezorerii comune, perpetueaza un viciu de fond al zonei euro. Poate numai daca zona euro ar fi compusa din tari compatibile structural (industrial, ca grad de competitivitate, ca politici publice) am putea vedea o uniune monetara sui generis (cvasi-legarea monetara a Beneluxului de Germania inainte de introducerea euro poate inspira o asemenea imagine).” (Daniel Daianu)

“Romania poate reprezenta o miza atractiva pentru principalii decidenti din UE,  ceea ce ne-ar spori sansele admiterii in clubul “select” al Uniunii.

Acest efort este necesar, daca dorim ca tot ce am facut anterior pentru admiterea in UE (si NATO) sa nu fi fost degeaba … Ar fi o eroare extrem de costisitoare sa ne oprim acum, numai pentru ca suntem comozi si nu vrem sa mergem mai departe. Odata intrati in acest tunel, nu exista decat un singur drum: inainte! “ (Ioan Mircea Pascu)

“Exista o singura posibila iesire din aceasta situatie, dar care nu e atat de sigura cum spun cei ce o propun: tiparirea de bani si ingroparea sistemului in mai multi bani lichizi decat poate sa duca, astfel incat bancilor din nou imprumutate la costuri zero (sau negative, adica cu o dobanda mai mica decat inflatia) sa le iasa din nou banii si pe ochi si pe urechi” (Razvan Orasanu)

“Solutia pare a fi reintoarcerea la monedele nationale, a ratelor de schimb  si la aranjamentele existente inaintea aparitiei monedei euro. Ar fi prima oara cand m-as bucura sa gresesc” (Serban Vlaston) .

Asadar, toata lumea buna vrea mai multa putere politica pentru Leviathanul bruxellez, mai multa inflatie si mai putina libertate.

 

 

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner