Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Relaxarea si stresul fiscal PDF Imprimare Email
Economie
Scris de Ninel Ganea   
Luni, 21 Mai 2012 23:38

economistsPentru a vedea in ce directie se misca un partid, un guvern sau o miscare politica, e suficient sa arunci o privire pe lucrarile expertilor sau ideologilor din spate. Portdrapelele si purtatorii de mesaj sunt relevanti pentru emisiuni tv, mitinguri si afise electorale. Mintile creatoare se afla in spate.

Asadar, cand ne uitam la noul executiv, premierul actual ne trimite imediat catre sursele sale de inspiratie economica. Iar noi incercam, uitandu-ne pe texte, sa vedem ce ne asteapta. Va fi mai bine, va fi mai rau?

Daniel Daianu, consilier al primului ministru: ”Încerc să demontez un clişeu pe care îl văd, şi văd că unii comentează şi este straniu când văd analişti din bănci şi oameni de pe piaţa de capital care spun că în 2012 vom asista la o relaxare fiscală în România, ceea ce este o prostie… Mi-am exprimat mirarea că există acest tip de raţionament care este defectuos, este chiar un fals să spui că asistăm la o relaxare fiscală. Relaxarea fiscală înseamnă să măreşti deficitul bugetar. Dar nu se va întâmpla în 2012”. (relaxarea fiscala nu inseamna deficit bugetar, ci in mod curent semnifica scaderea sau reducerea numarului de taxe si impozite, insa autorul manipuleaza deliberat conceptele –n.a)

Florin Georgescu, ministru de finante: “In cele sase luni, cat este mandatul limitat al acestui guvern, nu se va modifica nici un impozit si nicio taxa. Trebuie sa fim predictibili, nu putem umbla la taxe si la impozite din trei in trei luni, pentru ca bulversam economia si speriem investitorii. In schimb, trebuie sa gasim solutii pentru a stimula munca, investitiile, creatia”. (modificarile avute in vedere sunt in sensul scanderii, dar e greu de vazut cum investitorii s-ar putea speria cand cineva ii ameninta cu reducerea poverii fiscale – n.a.)

Despre Liviu Voinea, un alt consilier al partidului majoritar in guvernare, o sa spun doar ca este publicat cu mandrie de un site marxist, postmodern, de stanga, comunist, sau cum vreti sa-l mai numiti, unde sustine, printre altele, impozitarea bogatilor: “România colectează doar 0,7% din PIB din impozite pe avere, fata de media europeana de 3% din PIB. Este nevoie sa colectam mai mult, si asta se poate prin taxarea suplimentara a averilor mari. Limita de 450 mii euro mi se pare insa arbitrara. Cred ca 1 milion de euro e o suma mai potrivita.”

Concluzia, foarte usor de anticipat, este de a nu va face ganduri prea roz despre viitor. Nu se intrevede nicio urma de reducere a taxarii sau a reglementarilor in Romania, pentru a nu afecata “fragilele echilibre macroeconomice”. Ca atare, acumularile de capital vor intarzia, pe cale de consecinta si investitiile, si ca atare situatia se va inrautati, in linii mari. Pentru stiri mai vesele, din pacate, va trebui sa cautati in alta parte.

 

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner