Curs de Supraviețuire Ortodoxă

curs

Blogroll

Republica incoruptibililor PDF Imprimare Email
Polemici
Scris de Ninel Ganea   
Luni, 17 Octombrie 2011 08:05

corruption2

Partidele care isi revendica dreapta in Romania au ca principal atuu in panoplia argumentelor “lupta impotriva coruptiei si a sistemului ticalosit”.  Se mai adauga si tema “reformei statului” insa intr-o acceptiune cat mai vaga, astfel incat sa nu existe prea multe criterii de identificare a conceptului. Ca urmare, poate insemna orice....Chiar si crearea a doua intreprinderi de stat energetice puse “concureze” intre ele sau aducerea de manageri din sistemul privat la intreprinderile de stat, sau scaderea salariilor bugetarilor si cresterea investitiilor publice, sau orice altceva e pe agenda zilei. Cu cat mai neclar, cu atat mai bine.

Lupta impotriva coruptiei reprezinta totusi adevaratul test al unui partid civilizat, progresist, conectat la valorile euro-atlantice, dornic de schimbare sociala, etc. Pentru acest ideal nu se face rabat de la cele mai spectaculoase mijloace: arestari, controale, inregistrari, agentii nou infiintate si multe altele. Toate pentru a dovedi ca se vrea intr-adevar o curatire morala a societatii.

Insa aceasta stire ar trebui sa arate oricarei persoane de buna-credinta ca singurul lucru de care e nevoie sa ne temem sunt acesti cruciati. O simpla covrigarie este asaltata de 15 controale lunar. Toate justificate legal.

In viziunea de dreapta made in Romania problema relevanta nu consta in faptul ca majoritatea agentiilor care ordona controalele nu ar trebui sa existe pe fata pamanatului, ci in moralitatea angajatilor. Adica ei vor sa existe controale, dar sa fie efectuate corect. Dar daca acest lucru s-ar intampla, in cateva zile majoritatea afacerilor locale ar fi nevoite sa inchida pentru ca nu se pot conforma. 

De pilda, intr-un bar din Sibiu (stiti povestea...influenta germana, oameni mai corecti, reticenti la spaga), un control a scos la iveala faptul ca “recipientul” in care se preparau cocktailurile nu avea marcat gramajul, fapt ilegal deoarece putea insemna inselarea clientului. Imediat a venit si amenda. Sau mita. Sigur ca acestea sunt exemple minore, insa lucrurile nu functioneaza deloc diferit la nivel macro. Se schimba doar incadrarea, pentru ca acolo vorbim deja de “marea coruptie”.

Ceea ce le scapa, intentionat sau nu, apostolilor reformei morale sunt natura umana, legile economiei si istoria culturala. La un nivel profund, bineinteles. Dar, pe un palier mai superficial, nu cred ca iti trebuie foarte multa carte pentru a intelege ca daca ai sute de reglementari imposibil de respectat, plus zeci de agentii de control, plus natura cazuta a oamenilor atunci rezultatul inevitabil va fi coruptia pe scara larga.

Din acest motiv, orice partid care isi face un titlu de glorie din reformarea morala a statului si a societatii trebuie privit cu un scepticism total.  
Inceputul oricarei refaceri sociale o reprezinta scoaterea statului din vietile noastre, incepand cu educatia, moneda si toate celelalte. Insa despre aceste lucruri nu veti gasi scris nimic niciodata in crezurile partidelor politice de pe la noi. Ca dovada cititi manifestul Noii Republici: “Zestrea României de mâine se poate îmbogăţi cu optimism, viziune, competenţă instituţională şi, mai ales, caractere.”  Deci, fiti pozitivi....

Share/Save/Bookmark
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Joomla 1.5 templates free, site hosting business.

Caută

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner

Recomandam

Banner